Çocuğunuza 7 adımda ders çalışma alışkanlığı kazandırın.


 


ders çalışma, ödev yapma
  Çocuğunuz ders çalışmak istemiyor mu? Ders çalışma saatleri çocuğunuz için eziyete mi dönüşüyor? Öyleyse yazacaklarım tam size göre. Okul hayatının ilk günlerinde başlar ödev yapma ve ders çalışma çilesi. Bugüne kadar bütün velilerimin ortak isteğiydi  bir şey söylemeden çocucuğunun masasına oturup saatlerce ders çalışması. Peki bu gerçekten mümkün mü? Ya da mümkün olsa bile doğru mu?
   Öncelikle çocuğunuzun bir birey olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Sonrasında da söyleyeceklerimi dikkatlice okuyun. Ders çalışma alışanlığı kazandırmak için, benim de velilerim aracılığıyla evde öğrencilerime uyguladığım 7 basamağı uygulayın. Göreceksiniz bir süre sonra çocuğunuz etkili ders çalışma yöntemlerini benimsemiş ve ödevlerine karşı sorumluluk sahibi bir şekilde okul hayatını sürdürecektir. Peki nedir bu etkili yöntemler?

1-Motivasyon: Ders çalışmaya ne zaman başlayacağına karar vermesini isteyin. 
Her gün aynı saatte ders çalışmaya başlamasını sağlayın. Ders çalışmaya başlayacağı saatten 15 dakika önce ders çalışma saatinin yaklaştığını haber verin. Bu onun ders çalışmaya motive olmasını sağlayacaktır. Motivasyonun eksik olduğu bir çalışmanın başarıya ulaşması neredeyse imkansızdır. Zamanında ders çalışma alışkanlığını kazanana kadar hatırlatmaya devam edin. Bu konuda ilk on gün çok önemli. Zamanında ders çalışmaya başladığında onu mutlaka ödüllendirin. Bir söz, bir öpücük veya istediği bir şey...
ders çalışma alışkanlığı kazandırma yolları
2- Düzen: Düzenli ders çalışma saati oluşturun.
O süreler içerisinde tamamlaması gereken çalışmalar olduğunu sık sık hatırlatın. Düzenli ders saati uygulamasını 21 gün tekrarlayın. Sürekli tekrar edilen çalışmalar daha kolay davranışa dönüşür. Göreceksiniz bir süre sonra kendini ders çalışma saatine göre düzenlemeye başlayacak.

3-Teşvik: İlk haftalarda ders çalışma masasını birlikte düzenleyin.
Kullanacağı materyal ve araç-gereçleri birlikte hazırlayın. "Hangi kalemini kullanmak istiyorsun?" sorusu yerine "Uçlu kalemini mi yoksa kurşun kalemini mi kullanmak istersin?" tarzında sorularla ders çalışmaya teşvik edin.

4-Destek: Unutmayın, çocuğunuz etkili ders çalışma yöntemini henüz bilmiyor.
Ne yapacağı, nereden başlayacağı konusunda hiç bir bilgisi yok. "Ders çalışmak mı, ödev yapmak mı?" başlıklı yazımda anlattım. Mutlaka ders çalışma basamakları konusunda onu yönlendirin. İlk 5 dakika mutlaka yanında bulunun. Ders çalışma süresi içerisinde yapması gereken çalışmaları planlaması konusunda ona rehberlik edin.

ders çalışma alışkanlığı kazandırma yolları5- Sorumluluk: Çalışması gereken konulardan kendisinin sorumlu olduğunu, yapması gereken ödevlerin kendi ödevi olduğunu unutmayın.
Çevremde gözlemlediğim veliler, özellikle proje ödevleri zamanı yaklaşınca çocuklarından daha çok stres yaşıyor. Hatta veliye 100 verip, çocuğa 70 veren öğretmenler bile var camiamızda. Ödevlerini asla siz yapmayın. Tabi ki ödevlerle ilgili yönelttiği sorulara mutlaka cevap verin. Fakat onunla aynı masaya oturup ders çalışmayın.

6- Tekrar: Bir konunun öğrenilmiş olması için, bir kazanımın davranışa dönüşebilmesi için, çocuğunuzun o davranışların çocuğunuz tarafından tek başına ifa edilebilir olması gerekir. Bu da sürekli tekrarlar sayesinde mümkündür. Hem ders çalışma basamakları konusunda, hem de yukarıda saydığım maddeler konusunda davranışları sürekli tekrar etmelisiniz. En azından davranış kazanılana kadar aynı maddeleri uygulamaya devam edin.

7- Mola: En az 10, en çok 15 dakika olacak şekilde mola süreleri belirleyin.
Mola aralarını, ders çalışma planı yaparken belirlediği çalışmayı bitirince vermesini sağlayın. Aksi taktirde çocuğunuz mola başlangıcına kadar geçen süreyi molayı hayal ederek geçirecektir. Mola süresince asla tablet, cep telefonu, bilgisayar oyunları oynatmayın. Günümüzün sosyete hastalığı olan dikkat eksikliğinin en temel sebeplerinden birisi bilgisayar oyunlarıdır. Mola süresince yapacağı aktivitelerin ders çalışmaktan daha eğlenceli aktiviteler olmamasına dikkat edin. Buna dikkat etmezseniz çocuğunuz ders çalışmaya dönmeyebilir.

   Unutmayın! Bir davranış oluşturma sürecindesiniz. Bu yüzden daha ikinci gün o davranışı beklemeyin çocuğunuzdan. Bir kaç hafta yönlendirmelisiniz onu. Eğer ikinci gün aynı davranışlar tekrar edebilir olsaydı eğitim sistemimiz içerisinde bugün ders çalışmayan öğrenci kalmazdı. Sürekli tekrar önemli. Sonuçları benimle de paylaşmanızı rica ediyorum. Süreçte desteğe ihtiyacınız olursa her zaman yanınızdayım. Yorumlar bölümünden sürece dair sormak istediğiniz ne varsa sorabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için değerlidir.