1. Ders-Abaküsü Tanıyalım


abaküs, mental aritmetik eğitimi, soroban

     
      Mental aritmetik eğitiminde ilk dersimizde abaküsü tanıma ve abaküse sayı yazma konularını öğreneceğiz. Abaküs kullanımı sırasında aşağıdaki kurallara mutlaka uymalısınız:
  • Abaküs çalışmalarını çalışma masasında yapmalısınız.
  • Çalışma esnasında dik oturmalısınız.
  • Abaküs ile masanın uç noktası arasında 4 parmak mesafe olmalıdır.
  • Çalışma süresince kalem elinizde olmalı.
  • Boncukları uygun parmaklarla hareket ettirmelisiniz. (İlerleyen aşamalarda açıklayacağım.)
  • Silgi kullanmamalısınız.(zaman kaybını önlemek için)

Abaküsü Sıfırlama
      Abaküs ile çalışmaya başlamadan önce abaküsü kullanıma hazır hale getirmeliyiz. Buna sıfırlama hareketi denir. Abaküsü sıfırlayabilmek için ilk olarak dik konuma getirip bütün boncukların aşağıya düşmesini sağlamalıyız. Daha sonra yatay duruma getirip üst boncukların en solundaki çubuktan başlayarak sağ elimizin işaret parmağının dışıyla hızlıca üst boncukları yukarı kaydırmalıyız. Üst boncuklar yukarıda alt boncuklar aşağıda olacak şekli aldığında abaküsümüz kullanıma hazır demektir.

Abaküste Basamak Kavramı
     Tıpkı çok basamaklı sayılarda olduğu gibi abaküste de basamak kavramı vardır. Ancak birler basamağı, onlar basamağı gibi değil de birler çubuğu, onlar çubuğu olarak isimlendireceğiz. En sağdan ilk çubuk birler çubuğu, ikinci çubuk onlar çubuğu, üçüncü çubuk yüzler çubuğu şeklinde sıralanır. Örneğin 315 gibi üç basamaklı bir sayı yazmak istiyorsak en sağdan üç çubuğu kullanmamız gerekir. 

Abaküse sayı yazma
    Abaküsü sıfırladığımız zaman (boncuklar şekildeki gibi yerinde iken) bütün çubuklarda 0(sıfır) yazıyor demektir. Yukarda da bahsettiğim gibi abaküse sayı yazarken uygun parmak kullanımı büyük önem arz eder. Aşağıda bütün rakamların nasıl yazılacağından ayrı ayrı bahsedeceğim. Aynı zamanda hangi rakamın yazımında hangi parmakları kullanacağımızı açıklayacağım. Sakın gözünüzü korkutmasın. İlk dört rakamın yazımından sonra ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız. Hele ki formülleri de öğrenin abaküsün başından kalkmak istemeyeceksiniz. Sizi daha fazla meraklandırmadan hemen abaküse rakam yazmaya geçelim.
Abaküs Kullanımı Sırasında Kalem Tutma
     Abaküsle çalışmaya başlarken kalemi yazı yazdığımız elimize alıp serçe parmak, orta parmak ve başparmağımızı kapatıp kalem elimizde abaküsle çalışmaya devam etmeliyiz. Bu şekilde çalışmak daha sonra hızlanmamız gerektiğinde zaman kaybını önleyecek. 
abakuste 0
0
    Abaküste alt boncuklar aşağıda, üst boncuklar yukarıdayken; daha başka bir tabirle kiriş çubuğuna herhangi bir boncuk yaklaşmamışsa o çubukta sıfır yazıyor demektir. 

abakuste 1
1
   En sağdaki çubukta(1’ler çubuğunda) ilk boncuğumuzu kiriş çubuğuna yaklaştırırsak abaküse 1 rakamını yazmış oluruz. Abaküse 1 rakamını yazarken sağ elimizin serçe parmağı, yüzük parmağı ve orta parmağı elimizdeki kalemi tutarken sağ elimizin başparmağıyla ilk çubuğumuzu yukarı doğru kaydırarak kiriş çubuğuna yaklaştırırsak abaküse 1 yazmış oluruz.
   Abaküse yazdığımız 1 rakamını silmek için sağ elimizin 
işaret parmağını kullanırız. Yine kalem elimizde sağ el 
işaret parmağımızla boncuğu aşağı doğru kaydırarak 
1 rakamını sileriz. Abaküse sayı yazarken ve silerken sadece 
baş parmak ve işaret parmağımızı kullanırız. Diğer üç parmağımız kalemi tutmak için kullanılmalı.


abakuse sayi yazma
Abaküse Sayı Yazma
soroban egitimi, abakusten sayi silme
Abaküsten Sayı Silme
abakuste 2
2
   Abaküse 2 rakamını yazmak için iki tane boncuğu sağ elimizin başparmağıyla kiriş çubuğuna yaklaştırırız.
   Abaküste yazan 2 rakamını silmek için sağ elimizin 
işaret parmağıyla iki boncuğu aşağı doğru kaydırarak yerine göndeririz.

abakus egitimi, abaküse sayı yazma
3
   Abaküse 3 rakamını yazmak için sağ elimizin başparmağıyla üç tane boncuğu kiriş çubuğuna yaklaştırırız.
   Abaküste yazan 3 rakamını silmek için sağ elimizin işaret parmağıyla üç boncuğu aşağı doğru kaydırarak yerine göndeririz.


abakus egitimi, abakuse sayi yazma
4
   Abaküse 4 rakamını yazabilmek için sağ elimizin başparmağıyla dört tane boncuğu kiriş çubuğuna yaklaştırırız.
   Abaküste yazan 4 rakamını silmek için sağ elimizin işaret parmağıyla dört boncuğu aşağı doğru kaydırarak  yerine göndeririz.

abakus egitimi, abakuse sayi yazma
5


   Abaküse 5 rakamını yazabilmek için sağ elimizin işaret parmağıyla en üstteki 5 boncuğunu aşağı doğru kaydırarak kiriş çubuğuna yaklaştırırız.
   Abaküste yazan 5 rakamını silmek için sağ elimizin işaret parmağıyla 5 boncuğunu yukarı doğru kaydırarak yerine göndeririz.



abakus egitimi, abakuse sayi yazma
6
   Abaküse 6 rakamını yazabilmek için sağ elimizin işaret parmağıyla en üstteki 5 boncuğunu ve sağ elimizin başparmağıyla 1 boncuğu  aynı anda kiriş çubuğuna yaklaştırırız.
   Abaküste yazan 6 rakamını silmek için sağ elimizin işaret parmağını ve yine sağ elimizin başparmağını  ve 5 boncuğunun arasına yerleştirerek aynı anda püskürtme hareketiyle kaydırarak yerine göndeririz.

abakus egitimi, abakuse sayi yazma
7
   Abaküse 7 rakamını yazabilmek için sağ elimizin işaret parmağıyla en üstteki 5 boncuğunu ve sağ elimizin başparmağıyla 2 boncuğu aynı anda kiriş çubuğuna yaklaştırırız.
   Abaküste yazan 7 rakamını silmek için sağ elimizin işaret parmağını ve yine sağ elimizin baş parmağını 2  ve 5 boncuğunun arasına yerleştirerek aynı anda püskürtme hareketiyle kaydırarak yerine göndeririz.



abakus egitimi, abakuse sayi yazma
8

   Abaküse 8 rakamını yazabilmek için sağ elimizin işaret parmağıyla en üstteki 5 boncuğunu ve sağ elimizin başparmağıyla 3 boncuğu aynı anda kiriş çubuğuna yaklaştırırız.

   Abaküste yazan 8 rakamını silmek için sağ elimizin işaret parmağını ve yine sağ elimizin baş parmağını 3  ve 5 boncuğunun arasına yerleştirerek aynı anda püskürtme hareketiyle kaydırarak yerine göndeririz.



abakus egitimi, abakuse sayi yazma
9

   Abaküse 9 rakamını yazmak için sağ elimizin işaret parmağıyla en üstteki 5 boncuğunu ve sağ elimizin başparmağıyla 4 boncuğu aynı anda kiriş çubuğuna yaklaştırırız.

   Abaküste yazan 9 rakamını silmek için sağ elimizin işaret parmağını ve yine sağ elimizin baş parmağını 4  ve 5 boncuğunun arasına yerleştirerek aynı anda püskürtme hareketiyle kaydırarak yerine göndeririz.





abakus egitimi, abakuste cok basamakli sayilar
16

   Eğer abaküse iki basamaklı bir sayı yazmak istiyorsak iki çubuğu birden aynı anda kullanmalıyız. Dolayısıyla iki basamaklı bir sayı yazarken sol elimizi de kullanmamız gerekecek. Örneğin 16 sayısını abaküse yazmak için sol elimizin başparmağını kullanarak onlar çubuğuna 1 rakamını; sağ elimizin başparmağını ve işaret parmağını kullanarak birler çubuğuna 6 rakamını yazarız.



       Dokümanlar kısmında abaküs sayıları sekmesi altındaki alıştırmaları yazıcınızdan çıkartarak tamamlayınız.  

      Abaküste sayı yazmak bu kadar. Gördüğünüz gibi abaküste rakamları tanımak da abaküse sayı yazmak da oldukça basit. Ama unutmamamız gereken en önemli kural abaküsü kullanırken serçe parmak, yüzük parmak ve orta parmakla elimizde kalemi tutmak ve boncukları uygun parmaklarla yazıp silmek. Bir sonraki dersimizde abaküste formül kullanmadan temel boncuk hareketleriyle toplama ve çıkarma işlemini öğreneceğiz.

     Sormak istediğiniz bütün soruları yorum yaparak sorabilirsiniz. Böylece herkesin benzer soruların cevabını almasını sağlayacaksınız.



0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için değerlidir.