Mental aritmetik eğitiminde ilk dersimizde abaküsü tanıma ve abaküse sayı yazma konularını öğreneceğiz. Abaküs kullanımı sırasında aşağıdaki kurallara mutlaka uymalısınız:
- Abaküs çalışmalarını çalışma masasında yapmalısınız.
- Çalışma esnasında dik oturmalısınız.
- Abaküs ile masanın uç noktası arasında 4 parmak mesafe olmalıdır.
- Çalışma süresince kalem elinizde olmalı.
- Boncukları uygun parmaklarla hareket ettirmelisiniz. (İlerleyen aşamalarda açıklayacağım.)
- Silgi kullanmamalısınız.(zaman kaybını önlemek için)
Abaküsü Sıfırlama
Abaküs ile çalışmaya başlamadan önce abaküsü kullanıma hazır hale getirmeliyiz. Buna sıfırlama hareketi denir. Abaküsü sıfırlayabilmek için ilk olarak dik konuma getirip bütün boncukların aşağıya düşmesini sağlamalıyız. Daha sonra yatay duruma getirip üst boncukların en solundaki çubuktan başlayarak sağ elimizin işaret parmağının dışıyla hızlıca üst boncukları yukarı kaydırmalıyız. Üst boncuklar yukarıda alt boncuklar aşağıda olacak şekli aldığında abaküsümüz kullanıma hazır demektir.
Abaküste Basamak Kavramı
Tıpkı çok basamaklı sayılarda olduğu gibi abaküste de basamak kavramı vardır. Ancak birler basamağı, onlar basamağı gibi değil de birler çubuğu, onlar çubuğu olarak isimlendireceğiz. En sağdan ilk çubuk birler çubuğu, ikinci çubuk onlar çubuğu, üçüncü çubuk yüzler çubuğu şeklinde sıralanır. Örneğin 315 gibi üç basamaklı bir sayı yazmak istiyorsak en sağdan üç çubuğu kullanmamız gerekir.
Abaküse sayı yazma
Abaküsü sıfırladığımız zaman (boncuklar şekildeki gibi yerinde iken) bütün çubuklarda 0(sıfır) yazıyor demektir. Yukarda da bahsettiğim gibi abaküse sayı yazarken uygun parmak kullanımı büyük önem arz eder. Aşağıda bütün rakamların nasıl yazılacağından ayrı ayrı bahsedeceğim. Aynı zamanda hangi rakamın yazımında hangi parmakları kullanacağımızı açıklayacağım. Sakın gözünüzü korkutmasın. İlk dört rakamın yazımından sonra ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız. Hele ki formülleri de öğrenin abaküsün başından kalkmak istemeyeceksiniz. Sizi daha fazla meraklandırmadan hemen abaküse rakam yazmaya geçelim.
![]() |
Abaküs Kullanımı Sırasında Kalem Tutma |
Abaküste alt boncuklar aşağıda, üst boncuklar yukarıdayken; daha başka bir tabirle kiriş çubuğuna herhangi bir boncuk yaklaşmamışsa o çubukta sıfır yazıyor demektir.
![]() |
1 |
Abaküse yazdığımız 1 rakamını silmek için sağ elimizin
işaret parmağını kullanırız. Yine kalem elimizde sağ el
işaret parmağımızla boncuğu aşağı doğru kaydırarak
1 rakamını sileriz. Abaküse sayı yazarken ve silerken sadece
baş parmak ve işaret parmağımızı kullanırız. Diğer üç parmağımız kalemi tutmak için kullanılmalı.
işaret parmağını kullanırız. Yine kalem elimizde sağ el
işaret parmağımızla boncuğu aşağı doğru kaydırarak
1 rakamını sileriz. Abaküse sayı yazarken ve silerken sadece
baş parmak ve işaret parmağımızı kullanırız. Diğer üç parmağımız kalemi tutmak için kullanılmalı.
![]() |
Abaküse Sayı Yazma |
![]() |
Abaküsten Sayı Silme |
Abaküse 2 rakamını yazmak için iki tane boncuğu sağ elimizin başparmağıyla kiriş çubuğuna yaklaştırırız.
Abaküste yazan 2 rakamını silmek için sağ elimizin işaret parmağıyla iki boncuğu aşağı doğru kaydırarak yerine göndeririz.
![]() |
3 |
Abaküste yazan 3 rakamını silmek için sağ elimizin işaret parmağıyla üç boncuğu aşağı doğru kaydırarak yerine göndeririz.
Abaküse 5 rakamını yazabilmek için sağ elimizin işaret parmağıyla en üstteki 5 boncuğunu aşağı doğru kaydırarak kiriş çubuğuna yaklaştırırız.
Abaküste yazan 5 rakamını silmek için sağ elimizin işaret parmağıyla 5 boncuğunu yukarı doğru kaydırarak yerine göndeririz.
Abaküste yazan 5 rakamını silmek için sağ elimizin işaret parmağıyla 5 boncuğunu yukarı doğru kaydırarak yerine göndeririz.
![]() |
7 |
Abaküste yazan 7 rakamını silmek için sağ elimizin işaret parmağını ve yine sağ elimizin baş parmağını 2 ve 5 boncuğunun arasına yerleştirerek aynı anda püskürtme hareketiyle kaydırarak yerine göndeririz.
Abaküse 8 rakamını yazabilmek için sağ elimizin işaret parmağıyla en üstteki 5 boncuğunu ve sağ elimizin başparmağıyla 3 boncuğu aynı anda kiriş çubuğuna yaklaştırırız.
Abaküste yazan 8 rakamını silmek için sağ elimizin işaret parmağını ve yine sağ elimizin baş parmağını 3 ve 5 boncuğunun arasına yerleştirerek aynı anda püskürtme hareketiyle kaydırarak yerine göndeririz.
Abaküse 9 rakamını yazmak için sağ elimizin işaret parmağıyla en üstteki 5 boncuğunu ve sağ elimizin başparmağıyla 4 boncuğu aynı anda kiriş çubuğuna yaklaştırırız.
Abaküste yazan 9 rakamını silmek için sağ elimizin işaret parmağını ve yine sağ elimizin baş parmağını 4 ve 5 boncuğunun arasına yerleştirerek aynı anda püskürtme hareketiyle kaydırarak yerine göndeririz.
Eğer abaküse iki basamaklı bir sayı yazmak istiyorsak iki çubuğu birden aynı anda kullanmalıyız. Dolayısıyla iki basamaklı bir sayı yazarken sol elimizi de kullanmamız gerekecek. Örneğin 16 sayısını abaküse yazmak için sol elimizin başparmağını kullanarak onlar çubuğuna 1 rakamını; sağ elimizin başparmağını ve işaret parmağını kullanarak birler çubuğuna 6 rakamını yazarız.
Dokümanlar kısmında abaküs sayıları sekmesi altındaki alıştırmaları yazıcınızdan çıkartarak tamamlayınız.
Sormak istediğiniz bütün soruları yorum yaparak sorabilirsiniz. Böylece herkesin benzer soruların cevabını almasını sağlayacaksınız.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınız bizim için değerlidir.